top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTomas Svoboda

JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT ZAHRADNÍ NÁBYTEK?



Jaro už je v plné proudu a ač to tak venku nevypadá, zachvílu tu máme poslední jarní měsíc a to květen. Teploty zajisté začnou růst stejně jako počet slunečních paprsků, které budou během dne na zem dopadat. To vše povede k tomu, že začneme zase po několika měsících trávit více času venku, na zahrádkách, na svých balkonech, zahradách nebo terasách. Mnozí z vás, kteří doteď nový zahradní nábytek ještě neřešili, ale budou jej potřebat, začnou shánět a řešit, jaký typ pro svůj nový domov zakoupit. Proto píšeme pár drobných rad pro ty, kteří si nejsou jisti správným výběrem a váhají.

MATERIÁL

Jednou z nejzásadnějším aspektem zahradního nábytku, který musíte pro začátek řešit, je jeho materiál. I když budete mít v plánu nábytek na zimu skrývat na suché a teplé míst, přes sezónu se dešťům, větru, nižším teplotám a dlouhým slunečním dní a teplu zajisté nevyhnete. Na všechny tyto vlivy počasí veškeré materiály trpí. Máte-li však krytou terasu nebo zimní zahradu, kam se nedostane déšť, vlhkost a ani přímý sluneční svit, máte lehce možnost výběru a nižší nároky na odolnost materiálu. Můžete použít přírodní ratan, jiné než odolné a olejované dřevo nebo standardně ošetřený kov či plast.Pro ty co tolik štěstí bohužel nemají, nabízí se 4 základní typy materiálu na využití pro váš zahradní nábytek

PLAST

Plast poměrně odolný a sami víme, že těžce se rozkládající materiál. Ve standardní provedení jsou plastové výrobky ty nejjednodušší a nejlevnější. Plast vydrží většinou nízké teploty a déšť, ale bez UV ochrany bude měnit svoji barvu na slunečním světle postupně během několika měsíců či let. V dnešní době lze zakoupit kvalitní a krásný zahradní nábytek z plastu, který používá kvalitní sloučeniny a UV ochranu a u takového se již bát nemusíte. Při takovém nákupu ale zjišťujte právě vlastnosti plastu vůči slunečnímu svitu.

Pro možnosti zahradních plastových židlí koukněte do sekce zahradní židle.

RATAN | UMĚLÝ RATAN

Přírodní ratan je blíže dřevu než jinému, proto se většinou nedoporučuje u přírodního ratanu používat jako zahradní nábytek na nechráněném místě proti slunci a dešti. V takovém případu by mohla kvalita proutí v brzké době značně poklesnout. Opačně na tom je tzv. umělý nebo polyratan, což je fakticky náhražka ratanového proutí v plastové formě. Fakticky by tedy měl tento materiál spadat nahoru, nicméně tím že jde o výplet, nikoliv o masivnícelistvý kus plastu, jeho vlastnosti a dlouhodobost se značně liší. Polyratan jako plast bude lehce náchylnější na dlouhodobé působení slunečního svitu, což jej může v dlouhodobém horizontu několika let v kombinaci s vysokými teplotami a tlakem postupně poničit. Nicméně umělý ratan je jako materiál pro venkovní nábytek poměrně vhodný a z hlediska ceny a výkonu jeden z nejlepších.

Pro židle z umělého ratanu koukněte do této sekce.


DŘEVO

Dřevo je krásný a přírodní materiál, bohužel po vytěžení poměrně dosti trpí povětrnostními vlivy skrze slunce, dřevokazné houby, dřevokazný hmyz a plísně. Pro venkovní nábytek se většinou používají exotičtější a kvalitnější dřeviny, které jsou odolnější vůči vlivům počasí. Nejčastěji narazíte na nábytek vyrobený z akácie nebo teaku. Povrchová úprava dřeva může být buď lakovaná nebo olejovaná. Olejovanou podobu dle návodu ideálně alespoň 1 ročně obnovujte, u lakované pak po několika letech v závislosti na kvalitně laku bude nutno celý lak zbrousit a obnovit. Je nutné tedy z hlediska dřeva řešit jeho typ a povrchovou úpravu. Jinou náročnost a údržbu bude vyžadovat vrchní deska stolu a jinou také spodní část desky, kde se většinou vlhkost neudrží a sluneční svit nezasáhne.

Pro možnost dřevěných židlí koukněte na tyto zahradní židle.


KOV

Z našeho pohledu je nejlepším materiálem na zahradní nábytek zajisté kov a to hliník nebo ocel. Takovýto kov pak spolu s kvalitním nástřikem barvy vydrží netknutý několik let a v kvalitním provedení klidně i celý život. U takového materiálu se pak nemusíte bát vlhkosti, deště, zimy či slunečního záření. Kovové výrobky bohužel jsou nejčastěji taktéž nejdrazší, ale je potřeba toto brát jako investici a kvalitní kovový nábytek s krásným vzhledem může vydržet minimálně 20 let, ne-li celý život. Pokud nesáhnete po celokovovém provedení bez spárů, ujistěte se, že přiložené šrouby jsou ošetřeny proti vlivům a to galvanizací, aby vám po čase nezačala ze šroubu padat rez.

Pro možnosti kovových zahradních židlí koukněte do této sekce.


Pokud se rozhodnete pro kombinaci kovu a dalšího materiálu, ujistěte se, že je způsobilý pro venkovní používání. Dřevo, umělé dřevo nebo látka.

BARVA

Pokud jste se rozhodli pro nějaký z materiálu, u ratanu, polyratanu nebo dřeva většinou moc možností mít nebudete. Zkuste jeho barvu sladit maximálně s dřevěnými prvky na vašem balkonu či terase a s dalšími zamýšlenými prvky, které budete chtít kupovat.

Rozhodnote-li se pro plast nebo kov, nabízí se vám velká možnost kreativity a to nejen v černé a bílé. Bílá barva na kovu se stává poslední dobou moderní, stejně jako zajímavě zvolené barvy pro dodání živosti na vaši terasu nebo zahradu. Koukněte na převládající prvky, fasádu či stromy kolem, zamyslete se nad tím, jaká barva by s převládajícími rezonovala a zkuste si ji minimálně představit. Krásné červené, zelené nebo modré židle k černému stolu u domu s bílou fasádou budou určitě zajímavým prvkem, který vám bude každý závidět.

STYL

Styl je sice poslední, ale v podstatě by mohl být i první věcí, kterou je potřeba si říct. Máte-li moderní zástavbu a domov, zvolte zahradní nábytek v moderním provedení. Máte-li venkovské sídlo na konci malé vesnice vybavené v rustikálním stylu dřeva, zvolte venkovní nábytek ze dřeva v tradičním provedení. Máte-li mix či nevyhraněný styl, jak byste svůj domov popsali, máte volbu v podstatě otevřenou. Nezapomeňte jen být decentní s materiály a barvami a myslete na motto „méně je někdy více“!

Doufáme, že jsme vám mohli těmito řádky alespoň trochu pomoci v lepším výběru zahradního nábytku. Bude-li něco s čím bychom Vám mohli pomoci, napište nám na info@iodesign.cz

T


2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page