top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTomas Svoboda

JAK NA POHOVKU PRO VAŠI MAXIMÁLNÍ SPOKOJENOST?

Podzim už je tady, dny se zkracují, noci prodlužují a s dalším postupujícím časem nás čekají zase společné večery doma u krbu, televize a ve společnosti našich blízkých. Proto aby tyto chvíle proběhly v co největší komfortu, je nesmírně důležité mít mimo jiné kvalitní a pohodlnou pohovku, na které vás bude bavit sedět či ležet a to buď samotné nebo v počtu celé rodiny. Přinášíme pár tipů, jak správně vybrat pohovku, abyste s ní byli maximálně spokojeni.

KOLIK LIDÍ, TOLIK MÍST

To jak velkou pohovku budete hledat, záleží na 3 hlavních parametrech: a) jak velký máte obývací pokoj, b) jak velkou máte rodinu, c) jak velký máte rozpočet. Při plánování pohovky určitě berte v potaz, kolik míst budete v nejplnějších dnech potřebovat, jestli zbytečně celý prostor neucpete a jestli opravdu zrovna tak velkou pohovku. Naopak nemáte-li prostor na rohovou nebo U pohovku, ač jste velká rodina, řešení může být kombinace dvou pohovek navzájem k sobě kolmých nebo třeba pohovky a dvou křesílek.

Nejdříve ze všeho si změřte poctivě svůj obytný prostor, nechejte si minimálně 90 cm na průchod podél aspoň 2 stran. Zkuste si lehnout na svoji současnou pohovku nebo postel, nechejte partnera změřit délku a šířku vašeho těla v oblíbené ležící poloze a tím dostanete rozměry, jaké byste potřebovali pro svoji případnou lenošku.

TVAR POHOVKY

Tvar pohovky souvisí hodně s výše uvedenými body, rozměry obývacího pokoje, početnosti rodiny a taky vašeho rozpočtu. Pohovka pro 2 či 3 osoby je levnější a jednodušší na manipulaci a prostorové potřeby. Rohová pohovka již vyžaduje více místa, její cena je vždy vyšší a přicházíte taktéž o větší část místnosti a také o průchozího místa. Pro velké prostory a velké rodiny jsou pak jako ideální pohovky ve tvaru U, které dopřejí svým majitelům třeba až 6 či 8 míst a ke kávě a dezertu si tak sedne celá větší rodina. Variantou je pak kombinace 2 pohovek a křesel v takzvaném "americkém" stylu.

ROZKLÁDACÍ ČI NIKOLIV?

Řešíme to snad téměř vždy a téměř všichni. Nevezmeme raději rozkládací, kdyby chtěl někdo někdy přespat? Ale co když? Avšak ruku na srdce: jak často u vás někdo přespí? A nemůže případně spát v jiné části vašeho domova?Pokud jednou za 2 roky ubytujete kamaráda, určitě se najde jiná varianta. Ne že byste mu nechtěli dopřát maximální pohodlí, ale rozkládací pohovky jsou vždy mnohem dražší a hlavně jejich nabídka je velmi a velmi omezená. Připravujete se tak velké množství krásných pohovek, které byste si mohli za lepší peníze pořídit. Nemluvě o těžkých mechanismech, které se mohou po čase opotřebovat.

JAK JE TO S TVRDOSTÍ

Stejně jako s matrací, někdo radši měkčí, někdo zase tvrdší. Současným trendem jsou pohovky i matrace tvrdší nebo pevnější. Nebojte, tuto preferenci zákazníků dnes reflektují i výrobci a většina pěn a mechanismů matrací jsou tomu v dnešní době přizpůsobeny. Šance že vám při objednání dorazí pohovka, do které při sednutí zapadnete jako do bahna, je velmi nízká. Někteří výrobci u pohovek pro maximální informovanost zákazníků udávají údaj nosnosti / tvrdosti na m2 či cm2 v kilech či typ použité pěny v matraci či polštáři. Pokud máte opravdu strach o to, jak tvrdá či měkká je vaše pohovka, zkuste se informovat či doptat na tyto informace prodejce nebo výrobce.

JAKÝ ZVOLIT POTAH

S potahem je to vždy jedno z největších dilemat. Jaký zvolit materiál? Hebký nebo hrubý? Světlý nebo tmavý? Typ tkaniny je hodně o osobní preferenci a vlastním pocitu. Materiál vám musí být příjemný na dotek a musí vás těšit. Nemusí jít přímo o hebký samet, ale klidně manšester, bouclé nebo bavlna. Dívejte se na složení vlákna, je-li zvláště odolné vůči nečistotám, či jaké další parametry a vlastnosti má. I typ látky však podléhá trendům a dříve oblíbený samet dnes střídá právě manšester (corduroy), bouclé (plyš) nebo odolná směs bavlny a polyesteru. Kvalita a odolnost látek vůči oděru a prošoupání pak je často udávána v parametru martindale. Barvu potahu pak volte vždy s ohledem na celkový koncept interéru. Světlé pohovky jsou dnes moderní, ale mohou na nich být vidět skvrny, pokud není látka zrovna extrémně odolná. Na tmavé pohovce pak ale uvidíte veškeré zanechané chlupy, vlasy či podobné organické stopy. Zlatou střední cestou pak tvoří barvy mezi a to hlavně zlatá dobrá šedá:).

Chcete pořídit novou pohovku, chcete ji pořídit třeba i online a bojíte se výběru? Nechejte si poradit od obchodníka a prodiskutujte s ním jednotlivé parametry vámi vybrané pohovky. I když převládá stále preference pohovku před koupí vyzkoušet, v dnešní době se již nemusíte bát, že vám automaticky dorazí něco špatného, co bude těžké vrátit.

T.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page